Wednesday, August 5, 2009

Working With Images

Summary:

The following tutorial will walk you through creating a new image file to opening a picture. We will also show you how to save an image and some important keyboard shortcuts. Along the way we will show you many different tips and tricks that can be used in Photoshop and image files such as how to open multiple files at once. Let’s get started!

Currently we are using Windows XP and the Photoshop CS4 Extended version.


Detail:

Creating A New File:

Sometimes, you want to create a new file and begin your graphic editing on a blank canvas. By default, when you load Photoshop it will display no canvas and that area will be grayed out. To create a new file, Left click on the “File” menu (A) and then Left click on the “New” command (B). Photoshop Tip - You can also use the keyboard shortcut of CTRL-N to create a new file.

image

You will notice a dialog box will now be displayed. We would like to go over the 4 common areas of this dialog box. After you have made your selections, Left click the “OK” button.

(A) If you Left click the down arrow for “Preset” field you will see some common settings for a new file.
(B) Enter the Width and Height of the document that you want to be created.
(C) Left click on the drop down box and select a measurement (by default it is pixels).
(D) You can have 3 choices of starting background contents. 1). Transparent, 2). White, 3). The current background color.

image

Now you see an empty canvas. Before you selected “New”, you were not even looking at a canvas. Now click on the tools and play around with the tool by Left clicking the tool and Left clicking the canvas. Screen below shows an empty transparent canvas.

image

Open A Single Image File:

Now it is time to open up an image file. Either use the “Open” in the “File” menu or use CTRL-O. Left click on the picture or file name you would like to open (A). Now Left click the “Open” button (B). To select a different folder, Left click on the drop down arrow for the field “Look In:” (C). There are many different ways to open an image within this graphics program and this is just one of the ways. You could actually open the file by double left clicking the picture or the file name.

If you move your cursor and hover over the file name or the picture, you can get a summary of the image (file size, dimensions, file type, etc.).

image

Now you see the image that you opened.

image

Selecting Multiple Image Files:

Now, what do you do if you want to open multiple files at one time? If you want select different images, first single Left click the image and then hold down the CTRL key on the keyboard and single Left click the next image. You will notice on the image below, 5 random files have been selected. Left click on the “Open” button to display all of the images.

image

If you want to open a block of images, first single Left click on the first picture in your block and then locate the last image you would like to open and hold down the Shift key and single Left click the last picture. On the image below we single Left clicked the top left hand corner picture (you can pick any starting image). Then we moved our mouse down 3 lines and held down the Shift key and single Left clicked on the image. Now Left click the “Open” to display the block of images that you selected.

image

Opening Recent Image Files:

Photoshop will keep a list of the last 10 opened items. If you have opened an image recently, move your mouse pointer to the “Open Recent” in the “File” menu. You will notice a sub-menu will show you the file names of the 10 most recent files. Left click on the file to quickly open the image.

image

Saving A File:

Below the menu options, you will notice a tab with the file name displayed. If this tab has a file name that ends with a “*” then that tells the user that image has not been saved.

image

To save a file either Left click the “Save” command in the “File” menu or use the keyboard shortcut of CTRL-S. Because the options are the same if it is a “New” file, you could also do a Save-As (Shift-CTRL-S).

image

You will now see a dialog box similar to the one below. To change the folder that you want to save the file into, Left click the drop down box (A) for the “Save in:” field. Left click the “File Name:” field (B) and type in the file name that you would like to save it under. Photoshop supports many different types of graphic file formats. If you Left click the drop down arrow for the “Format” field (C), you can display the full list of file types. When you are finished, Left click the “Save” button (D) located on the bottom right hand side of the dialog box. Photoshop Tip - Photoshop file format always ends with .PDD or PSD and a good format is JPEG or JPG.

image

Some file types will bring up a dialog box, once you click the “Save” button from the previous screen. Below is the example of a JPG dialog box. Use the drop down box to change the quality of for that file. The higher the quality number, the larger the file size it will create. If you lower the quality, you will notice sometimes the colors will not look as sharp. If you lower the quality it will reduce the size of the stored file. In the next tutorial we will be discussing save to web, which will explain how to compress your file, without losing too much detail.

image

Closing A File:

One way to close a file is to Left click the “X” in the tabbed window underneath the menu options.

image

Another way is by selecting “Close” in the “File” menu. Photoshop Tip – You can also close a file with the keyboard shortcut CTRL-W.

image

Quiz

1). What is the keyboard shortcut to create a new empty canvas?

A). CTRL-ALT-N

B). CTRL-N

C). ALT-N

D). CTRL-Shift-N

2). When opening files, how do you select a block of files?

A). When you select the file, Right click and then Left click “Add To Open…”.

B). Single Left click an image.

C). Left click the image and then hold down the Shift key and click the final image.

D). This cannot be done through Photoshop and you must first load Windows Explorer.

3). What is one quick way of opening a file that you have opened in the last 10 images?

A). Select the file from the “Open Recent” sub-menu in the “File” menu.

B). Double Left click the “Open Recent” in the File menu.

C). Turn on the “Favorites” tool within the Photoshop program.

D). Left click the “Recently Opened” option within the “File” menu.

4). How do you know if a file needs to be saved within the Photoshop program?

A). In the tabbed window, it will show “Unsaved”.

B). Click on the “File” menu and it will show by the “Save” command “Unsaved”.

C). Within the tabbed window, it will show “*” next to the file name.

D). When you open a new document it will remind you to save the current document.

5). What is one of the two Photoshop file formats?

A). PPG

B). PSD

C). PSP

D). PHO

6). One easy way to get a summary of the file (dimensions, file type, size, etc.) in the “Open” screen is by?

A). Double Left clicking the file.

B). Going into Preferences and Left clicking the box “Show File Summary”.

C). Left clicking the “File” menu and selecting the “Show File Summary” command.

D). Move your cursor and hover over the image to display the information.

7). When you initially load Adobe Photoshop without an image, the canvas?

A). Is a grayed area and there is no canvas displayed.

B). Displays a white background image.

C). Displays the last “New” file created.

D). Displays the last 10 opened items.

8). One way to Open a single image file is to?

A). Left click the New/Open command in the file menu and select the image.

B). Left click the Open command in the Toolbox and select the file and click open.

C). By using the Shift-ALT-O command it will open the first file in the folder.

D). Left click the Open command in the File menu and select the file and click open.

9). To open files that are NOT sequenced together, you do the following?

A). Select the 1st image file and then press <F5> to refresh and select the 2nd file.

B). Assign a shortcut key in the preferences menu and then use that key.

C). Select the 1st file and then hold down the CTRL key and left click the second file.

D). Single Left click the file, single Left click open, Double Left click the 2nd file.

10). A common JPEG file has the following extension within Windows?

A). .JEG

B). .PEG

C). .JP

D). .JPG

Answers: 1). B, 2). C, 3). A, 4). C, 5). B, 6). D, 7).A, 8). D, 9). C, 10). D

Scoring:

0 - 5 = Please review the video tutorial and re-read this document either offline (PDF) or online.

6 – 8 = We would recommend that you print this document off and read it at a later time.

9 – 10 = Congratulations you have passed the quiz. Go ahead and view another tutorial on our site.

We hope you enjoyed this detailed tutorial and please visit us at: http://Photoshopeducation.blogspot.com
to expand your knowledge within Adobe Photoshop.








Click Picture To Download Video File To View Offline
Download Total Video Player, iTinySoft



Click Picture To Download PDF Tutorial
Download Adobe Reader, Adobe Corporation

5 comments:

  1. your tutorial is so detailed that any new designer can follow. thanks for such contribution.
    clipping path

    ReplyDelete
  2. Thanks for taking the time to discuss this, I feel strongly about it and love learning more on this topic. If possible, as you gain expertise, would you mind updating your blog with more information? It is extremely helpful for me. clipping path services

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. I really filled very comfort with your tutorial. It's describe in detail most importantly you also share your tutorials video. Thanks for sharing this excellent job.
    https://www.offshoreclippingpath.com/e-commerce-image-editing-service/
    https://www.offshoreclippingpath.com/

    ReplyDelete