Sunday, May 16, 2010

Miniature Models

Summary:

In this tutorial, we will show you how you can take a normal picture and make it look like the objects are from a miniature model. This also called a tilt shift effect. In this course we will be using tools that we have learned from previous tutorials, such as layer masking or the gradient tool. Even if you make an error with the layer mask, you can easily manually fix the image by fixing the layer mask. As an added bonus, we will show you how you can make the objects look more unrealistic (miniature models usually look fake) by adding more saturation to the image.

 

Currently we are using Windows Vista Home Premium 64 Bit and the Photoshop CS4 Extended 64 Bit version.

 

Knowledge You Need to Know:

If you are unfamiliar with certain areas that are not covered in this tutorial, feel free check out the other tutorials on our website. We have many different types of tutorials that can be downloaded (Video, PDF) or viewed online that will train you for free! Once you have the knowledge, feel free to come back and go through this tutorial again.

 

Preparing For This Tutorial:

You will be using a picture of this town. If you do not have this image, please scroll down to the image of “Click Picture To Download Supporting Files” and download the image. Please open the image PE-MIN in the Photoshop Program.

 

Finding The Right Picture:

Have you ever looked at a miniature model? If so, you will find that most of the time you are viewing the model by looking down at it. You will also see that the light source is coming from above. With that said, some photos are easier to fool the eyes into thinking that it is a miniature model. Usually a picture that was taken above the objects and the light source is also coming from above will easily fool the person into thinking that it is a miniature model.

 

The technical term for fooling the eyes is tilt shift. You can buy tilt shift lens for your camera or you can do post processing in Photoshop.

 

Photoshop Education Steps:

The way we tilt shift is not new and if you search for tutorials you will find many different ways to blur everything, except a small portion of the image. This tutorial is considered for beginners and you will find that there are more advanced tutorials on the Internet that expands on your knowledge, but the basic tilt shifting is done the same way.

 

Tilt Shift:

Once you have the image opened in Photoshop, duplicate the background layer (CTRL-“J”). For this document, we renamed the top layer “Tilt Shift”.

 

Left click the layer mask button in the layers palette.

Layer Palette

 

The layers palette should now look like this.
Tilt Shift Layer

 

Reset your foreground/background colors with the keyboard shortcut “D”. Now let’s flip the black to the foreground with the “X” key on the keyboard.

 

Left click the Gradient tool in a 2 column toolbox. Feel free to read the Gradient And Paint Bucket Tools or More Gradients Please tutorials, which explains how to use the Gradient tool.

Gradient Toolbox

 

In the Gradient options bar, please set the following settings.

 

A). Make sure the preset is set to foreground to transparency.

  B). Left click the “Reflected Gradient” option.

Gradient Options

 

This next step is trial and error. It is extremely important to get this step right. Don’t worry if it is not exactly perfect, because we will show you a way to correct any blurring issues.

 

Start by moving the mouse pointer a little below the peak of the house. HOLD down the “Shift” key on the keyboard to draw a straight line. Hold down the Left mouse button and drag the pointer to the roof line (see red arrow below). Release the Left mouse button and the “Shift” key on the keyboard.

Using Gradient Tool

 

You may be thinking, “But it did not do anything”. Don’t worry, the next step will show you that you actually created a nice layer mask. Notice the darker area of the layer mask in the layers palette.

Layer Mask

 

Now Left click on the image of the “Tilt Shift” layer. When selected, you will see a square box will be around the thumbnail in the layers palette.

Layer Palette

 

It’s time to blur the image. Left click the “Filter” menu and move the mouse pointer to the “Blur” menu. From the sub-menu Left click the “Lens Blur…” command.

 

Photoshop Tip – If you do not see the “Lens Blur…” command, than that means you are using an older version of Photoshop. Try “Gaussian Blur..” if you are using an older version.

Lens Blur

 

Here are the basic settings for the Lens Blur filter.

 

A). Left click the down arrow and Left click the “Layer Mask” source.

  B). Play with the Radius setting to get the correct Lens Blur amount. 14 for this one.
  C). Make sure the Preview option is checked.
 

D). Left click the “OK” button to apply the changes or Left click “Cancel”.

Lens Blur Options

 

This image is tougher to blur, because usually you do not want certain objects to be partially blurred. Here is our current picture.

Basic Of Tilt Shift

 

It is time to correct the blurred areas of the image. Determine which objects should be completely focused and hide the blur with the layer mask. In the layers palette, Left click the layer mask.

Fix Layer Mask

 

Change the tool to the paint brush and make sure your foreground color is black. Back in the Masking And Transform Information or More Masks Please tutorials, we explained to you about the difference between a black and white color. You can change the brush size by using the “[“ (to decrease) and “]” to increase. Begin to paint over the buildings and areas that you want to no longer be blurred. You should not have objects that are partially blurred.

 

If you need to blur an area, use the “X” key on the keyboard to flip the foreground and background colors around. Here is our current image.

Miniature Model

 

Left click on the thumbnail of the layer image for the background layer in the layers palette. Most miniature models look plastic. An easy way to make the object look more plastic is by increasing the saturation. Use CTRL-“U” to be taken to the Hue/Saturation screen. For more information about this adjustment, please read the Hue And Saturation Adjustment tutorial.

 

For the “Master” setting, change the “Saturation” value to +19. DO NOT Left click “OK” yet.

Hue And Saturation Settings

 

Change the selection to “Reds” and change the Saturation value to +19. Left click the “OK” button to apply the changes.

Hue And Saturation Settings

 

Here is our final image for this specific tutorial. There are a few more techniques beyond this tutorial that could make your miniature model look even better, but for now you have the basic understanding of how to create a tilt shift effect in Photoshop.

Tilt Shift Final

 

Conclusion:

You have just learned a basic technique to fool the eyes into thinking that the picture was taken of a miniature model. We explained that images that are taken from above are easier to fool a person with because usually when you are viewing a real miniature model, you are viewing it from above. By using the tools that you already know (layer mask, gradient, paint brush, and hue/saturation, this tutorial should have been very easy to follow.

 

The beauty of this technique is until you apply the layer mask you can tweak your results to get a perfect looking tilt shift effect.

10 Question Quiz

 

1). What is another common term used for a miniature model effect?

 

A). Smaller Objects.

  B). Tilting.
  C). Tilting Objects.
 

D). Tilt Shift.

2). If you have an older version of Photoshop, what other blur could you use to create this effect?

 

A). Blur More.

  B). Gaussian Blur.
  C). Motion Blur.
 

D). Edge Blur.

3). What types of photos are easier to create a miniature model with?

 

A). Photos that are taken above the object and with the light source coming also from above.

  B). Photos that are taken above the object, but with a light source coming from the ground level.
  C). Photos that are taken from the ground level.
 

D). Photos that are taken from the ground level, but have a light source coming from above.

4). Name one adjustment that you could use to make the objects look more plastic?

 

A). Brightness/Contrast.

  B). Perspective.
  C). Hue/Saturation.
 

D). Polar.

5). To create a layer mask that fades up to down or down to up, what Gradient option would you select?

 

A). Linear Gradient.

  B). Diamond Gradient.
  C). Angle Gradient.
 

D). Reflected Gradient.

6). To fix the blur, switch to the layer mask in the layers palette and use what colors to hide and unhide the blur?

 

A). Black and White.

  B). Black and Blue.
  C). Red and Blue.
 

D). Red and White.

7). To create a straight line using the Gradient tool, what keyboard shortcut would you hold down while drawing the line?

 

A). Tab.

  B). Alt.
  C). Shift.
 

D). “]”.

8). In the Lens Blur filter, what should you set the source to, to make sure that it does not blur the masked areas?

 

A). Layer Blur.

  B). Layer Mask.
  C). Transparency.
 

D). None.

9). A specific object in a miniature model in Photoshop is usually?

 

A). All objects and the whole image is blurred.

  B). 30% of the object is blurred.
  C). 75% of the object is blurred.
 

D). Either it is all blurred or it is all in focus.

10). The Lens Blur command is located in what sub-menu of the filter menu?

 

A). Artistic Blur.

  B). Blurs.
  C). Blur.
 

D). Other.

 

Answers: 1). D, 2). B, 3). A, 4). C. 5). D, 6). A, 7). C, 8). B, 9). D, 10). C

 

Scoring:

 

0 - 5 = Please review the video tutorial and re-read this document either offline (PDF) or online.

6 – 8 = We would recommend that you print this document off and read it at a later time.

9 – 10 = Congratulations you have passed the quiz. Go ahead and view another tutorial on our site.

 

We hope you enjoyed this detailed tutorial. Please visit us at: http://www.Photoshopeducation.blogspot.com to expand your knowledge within Adobe Photoshop.

 

Click To Download Video

Click Picture To Download Video File To View Offline
Download Total Video Player, iTinySoft


Click To Download PDF

Click Picture To Download PDF Tutorial
Download Adobe Reader, Adobe Corporation

Click To Download Supporting Files

Click Picture To Download Supporting Files

(Brushes, Textures, Fonts, Images, Actions, .PSD, Etc.)

Download ZipGenius Standard Edition 6.0.3.1150, Dicono di ZipGenius

 

 

 
 

6 comments:

  1. Replies
    1. Sexy Desi Indian girlfriend Mansi kissing and hardcore fucked with her lover nude photos at home


      Desi Punjabi College Girl With Her boyfriend sex pics


      Sunny Leone Erotic Poses Spreading pussy Seducing porn Tube


      Pakistani Lahore girl showing her hairy pussy hole nude photo


      Mumbai Newly Married Bhabhi Sexy Shots 3 video


      Mumbai Newly Married Aunty Sexy Shots : 50 PICS


      Surabhi Aunty Hot pose Bedroom Erotic Collection


      Desi School Girl Nude Images Exposing Big Juicy boobs and Pussy


      Arab Girls have Big Ass : Perfect shaped Arab girls Rare Fucking Image


      Desi Indian maid girl fully nude bath at bathroom nude photos


      Hot sexy Arab girl strip clothes and showing her tits Pussy hole nude photos


      Bangladeshi husband and Wife in Bedroom having sex pics


      Tamil House Wife Open Her Pussy And Fingering


      Nagma Full Nude Image Showing Big boobs and Pussy


      Sweet actress Alia Bhatt showing her hot big boobs pics and Shaved Pussy


      Japani College Girl Having Sex with her teacher


      Katrina Kaif Enjoying Going Totally Naked and Getting Fucked by a Foreigner Man Enjoying His Lund Inside Her Tight Ass


      Hot Telugu Aunties Big Ass Fucking And Wet Pussy Hidden Cam Video


      Muslim Girl First Time Sex Video Captured By Her Boy Friend


      Pakistani Aunty Farzana Caught While She Sex With Her Son Friend


      Indian Mallu Aunty And Bhabhi Penis Sucking Blowjob 100 Plus Wallpapers


      Porn Star Priya Rai Boobs Fucking Porn tube


      Anushka Sharma Totally Nude Enjoying Cock Penetration in Her Wet Pussy


      Veena Malik Nude Showing Her Pussy And Soft Boobs Photos


      Hina Khan Doing Sex With Her Driver


      Tamil Village Aunties Fucking P)hotos in Saree


      Sexy Pakistani aunties pussy photo Gallery Cute Sexy Girls Boobs Fucking


      Sunny Leone Doing Group Sex In Toilet


      Dellhi Poor Girl Fucking On Camera For Money


      Pakistani Sexy Bhabhi Remove Bra Showing Big Milk


      Desi Mallu Bhabhi Open her Dark Pussy And Big Fat Ass

      Delete
  2. The post is very informative. It is a pleasure reading it. I have also bookmarked you for checking out new posts.PHP Training in Jalandhar

    ReplyDelete